Fakta om Näsapan: Apan Med den Långa Näsan

Home/Djur/Fakta om Näsapan: Apan Med den Långa Näsan
  • näsapa

    Denna sida innehåller annonslänkar

Vill du också veta mer om Borneo’s näsapa? Då ska du fortsätta läsa och titta nedan!

Näsapan är helt klart en av världens märkligast apor. Det är faktiskt så att honorna tycker det är attraktivt med stora näsor. Så ju större näsa en hane har desto lättare är det att hitta den partner.

Näsaporna lever i Borneos djunglar, och där så är de idag väldigt hotade. Nedan kan du läsa mer om näsapan, vad den äter, varför den är hotad, hur den ser ut och mycket mer!


Fakta om näsapan:

  • Vetenskapligt namnNasalis larvatus
  • Näsapa på engelska: Proboscis Monkey
  • FamiljNasalis
  • Typ: Däggdjur
  • Vikt: Upp till 50 kg
  • Storlek: 60-70 cm långa + längden på svansen

Utseende/kännetecken

Näsapan är en av de största aporna i Asien där hanarna kan väga upp till 50 kg, trots att kvinnorna bara uppnår hälften av den vikten. En vuxen näsapa har en ljusbrun päls som är röd runt huvudet och axlarna och grå på armar, ben och svans. Det är endast hanarna som utvecklar den gigantiska näsan som lockar till honorna.

näsapa

näsapor

Vad äter en näsapa?

Borneos näsapa har huvudsakligen en diet som består av löv, frön och omogna frukter, men ibland kan de även äta insekter.

Nedan kan du titta på en video som har med näsapans diet att göra!

Var lever näsapan?

Näsapan bor i Borneos djunglar, nära öns floder, träsk och mangrove längs kusten. De är en art som lever uppe i träden och kommer sällan ner på mark för att söka mat. De lever i organiserade grupper med en dominerande man och två till sju honor och deras barn.

Parning & ungar

Honorna blir sexuellt mogna vid 5 års ålder. De upplever sexuell svullnad, vilket innebär att könsorganen blir rosa eller röda. Dom parar sig vanligen mellan februari och november och ungarna föds mellan mars och maj. En intressant fakta är att mammorna äter upp sin egen moderkaka och slickar sedan rent sitt barn.

Näsapans bebisar börjar äta fast mat när de är 6 veckor och avvänjs helt när de är 7 veckor gamla. Näsan på en ung hane växer långsamt tills den är i vuxen ålder.

Mamman låter andra medlemmar av gruppen hålla i sin unge, men om ledaren ersätts så riskerar alla ungar att bli dödade.

unge

Dom är skickliga simmare

Borneos näsapa är primatvärldens duktigaste simmare som ofta hoppar från träden rakt ner i vattnet med ett magplask. Dom har utvecklat simhud på sina fötter och händer för att hjälpa dem att komma undan krokodilerna som är några av deras främsta fiender.

Varför har dom stora näsor?

Det är hanarna som har de stora hängande näsorna. Det säga att näsan har vuxit fram genom sexuellt urval, de vill säga genom att honorna föredrar att para sig med hanar som har stora näsor.

Vilka hot finns det?

Tyvärr så är Borneos mest hotade landskap hem åt näsaporna. Skogen skölvas för sitt trä, mark och palmolja vilket har förstört stora delar av deras hem. Skövlingen gör att aporna tvingas komma ner från träden oftare och behöver resa längre för att hitta mat. Några av Borneos landdäggdjur inkluderar jaguarer och inhemskt folk som anser att näsapan är en delikatess.

Under de senaste 40 åren så har mängden näsapor minskat, och därför så är de idag skyddade från att bli fångade och jagade.

För att hjälpa näsapan och de andra djuren som lever i Borneos djunglar kan man välja att inte köpa produkter som innehåller palmolja, vilket är en stor anledning till varför deras hem förstörs.


Video om Näsapan

Nedan kan du titta på en kort video om Borneos näsapa.

Leave A Comment

Shopping Cart