Fakta om Tvättbjörnen: De söta små banditerna!

Home/Djur/Fakta om Tvättbjörnen: De söta små banditerna!
  • tvättbjörn

    Denna sida innehåller annonslänkar

Vill du veta mer tvättbjörn fakta? Då ska du fortsätta läsa nedan!

Tvättbjörnen är en mycket intelligent och nyfiken varelse, men kan även vara väldigt besvärliga för husägare.

De är mindre släktingar till björnar och är infödda i Syd- och Nordamerika men finns även i Europa och Asien. Tvättbjörnar bor i skogsområden nära vatten, men kan även ses vid urbana områden.

Det finns 7 olika tvättbjörnsarter, där pygmy tvättbjörnen är den enda hotade arten. Nedan kan du läsa mer om tvättbjörnen, vad den äter, hur den ser ut och mycket mer!


Tvättbjörn fakta:

  • Vetenskapligt namn: Procyon lotor
  • Tvättbjörn på engelska: Raccoon
  • Livslängd: 2 – 3 år (I vilt tillstånd)
  • Vikt: 3,5 – 9 kg (Vuxen)
  • Föda: Allätare
  • Höjd: 23 – 30 cm (Skulderhöjd)
  • Hastighet: 16 – 24 km/h

Har du ett barn eller småsyskon som gillar tvättbjörnar? Här kan du köpa ett mjukisdjur!

natur

Utseende/kännetecken

En tvättbjörn utmärks med sina svarta mask över ögonen och buskiga svans som har från 4-10 ränder. Deras tassar liknar mänskliga händer vilket är väldigt smidigt när den ska jaga/hitta mat. Tvättbjörnens färg varierar sig beroende på art och livsmiljö, men den kan ha allt från grå till en rödbrun päls.

Tvättbjörnen är stadigt byggd och väger mellan 6-7 kilo. Hanarna är oftast tyngre än honorna och kroppslängden kan sträcka sig från 60-95 cm.

nyfiken tvättbjörn

tvättbjörn fötter

Parning & ungar

Parningstiden börjar under vintern, och under april/maj månad så föder honan 1-6 ungar. Mammorna är väldigt beskyddande över sina ungar tills de skiljer sig åt efter ungefär ett år.

tvättbjörn unge

Vad äter en tvättbjörn?

Ute i naturen så jagar tvättbjörnen mestadels i vatten. Dessa djur använder sina blixtsnabba tassar för att få tag i både kräftor, grodor och andra vattenlevande varelser. På land så jagar de mycket möss, insekter och plundrar ägg från olika bon.

Tvättbjörnen äter även mycket frukt och växter – inklusive de som odlas i människans trädgård. De brukar även öppna upp eller välta soptunnor för att äta upp människans rester.

Var lever tvättbjörnen?

Tvättbjörnen föredrar att vistas i skogsområden med tillgång till träd, vatten och en riklig vegetation. Där bygger de sina gryt i håligheter såsom i träd eller övergivna gryt.

Tvättbjörnar kan anpassa sig väldigt lätt och därför så syns de ofta till i förorts- och stadsområden, vilket gör att de bygger sina gryt i lador, skjul, under hus och uppe på vindar.

Det är många husägare som inte uppskattar att ha tvättbjörnar då de kan förstöra trädgårdar, tippa soptunnor och göra andra skador.

skog

Varför heter det tvättbjörn?

Namnet tvättbjörn kommer från deras vana att doppa maten i vatten för att sedan gnida den mellan tassarna – som att de tvättar maten.

Nedan kan du titta på en video som visar hur tvättbjörnen stjäl mat från katter och tvättar den i vattenskålen.

Är tvättbjörnar farliga?

Tvättbjörnar är rätt så skygga djur och drar sig gärna undan när ett större djur närmar sig eller en människa. Mot människan är tvättbjörnen inget större hot mer än att de kan förstöra i trädgården, välta soptunnan, eller i sällsynta fall bitas.

Det har dock hänt att tvättbjörnar har attackerat både hundar och katter. En tvättbjörn kan lätt döda katter och mindre hundar, och även göra skada på större hundar. Det har även hänt att de attackerat människor (inte så vanligt), men skulle det hända så måste man snabbt till sjukhuset då de bär på många sjukdomar och man troligtvis behöver en spruta mot rabies.

Finns tvättbjörnar i Sverige?

2014 var första gången som en vild tvättbjörn sågs i Sverige. Den tvättbjörnen var en av många som tagit sig hela vägen från Tyskland till Danmark, och sedan över till Sverige. Sedan dess så har allt fler tvättbjörnar synts till i södra Sverige, men vanligt är det inte.

tvättbjörnar

Leave A Comment

Shopping Cart