Visum Thailand – Regler och information om hur man ansöker

Home/Thailand/Visum Thailand – Regler och information om hur man ansöker
  • visum thailand

    Foto: Webshark25 | Arshia Seyyed Shakeri, CC0

    Denna sida innehåller annonslänkar

Vill du veta hur det funkar med visum till Thailand?

I denna artikel kan du läsa om allt du behöver veta om visum till Thailand, hur länge man får stanna och annan användbar information om kontaktuppgifter till Thailands Ambassad, förlängning av visum och vad som händer om man överstannar i landet etc.

Nedan kan du läsa mer om visum i Thailand:


Behöver jag ansöka om visum till Thailand?

Som svensk medborgare behöver man inget visum till Thailand om man inte ska resa längre än 30 dagar i landet. Man får en stämpel i passet så länge man uppfyller dessa krav:

  • Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter inresa.
  • Du måste ha en utresebiljett.
  • Man får endast åka över från grannländerna 2 gånger per kalenderår utan visum.

Om du vet att du kommer vara i Thailand längre än 30 dagar så behöver du skaffa ett turistvisum eller resa ut ur landet och in igen. Behöver du skaffa ett turistvisum så måste du göra detta innan du reser till Thailand.

thailand visa

Foto: Shutterstock

Visum Thailand – Så ansöker du

Du kan ansöka om ett turistvisum som gäller i 60 dagar (enkel inresa). Visumet kan förlängas på plats i ytterligare 30 dagar.

Nedan är vad du behöver ha med i din ansökan:

  • En ansökningsblankett – ifylld och signerad (kan laddas ner här)
  • Originalpass med en giltighetstid på minst 9 månader
  • En passkopia
  • Två bilder i storleken 3 cm x 5 cm
  • Kopia på flygbiljetter (både inrese- och utresebiljett)
  • Visumavgiften på 300 SEK (betalas kontant)

Detta ska sedan lämnas in till den Thailändska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Öppettider för visumansökan är strikt mellan 09.00 – 12.00.

Har du ingen möjlighet att åka till Stockholm eller Göteborg så kan man alltid anlita ett ombud som kan hjälpa dig med ansökan.

Turistvisum för flera inresor

Om du ska resa in i Thailand flera gånger så kan man ansöka om ett turistvisum där man kan resa in flera gånger i landet, max 60 dagar per resa.

Detta är vad du behöver för att ansöka om visumet:

  • En ansökningsblankett som ska vara ifylld och signerad (kan laddas ner här)
  • Originalpass med en giltighetstid på minst 9 månader
  • En passkopia
  • Två bilder i storleken 3 cm x 5 cm
  • Kopia på flygbiljetter (både inresa och utresebiljett)
  • Visumavgiften på 1500 SEK (betalas kontant)
  • Hotellbokning för de första dagarna eller reservation för annat boende
  • Kontoutdrag från banken (samtliga transaktioner de senaste 6 månaderna som visar att man haft minst 57 000 kronor på kontot).
  • Arbetsgivarintyg eller intyg från skola (på engelska).

Detta ska sedan lämnas in till den Thailändska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Öppettider för visumansökan är strikt mellan 09.00 – 12.00.

Har du ingen möjlighet att åka till Stockholm eller Göteborg så kan man alltid anlita ett ombud som kan hjälpa dig med visumansökan.

Vad kostar ett turistvisum?

Nedan kan du se priser och annan information om de två turistvisum som finns.

VisumtypMåste användas inomLängdKostnad
Turistvisum ( 1 inresa)90 dagar60 dagar300 SEK
Turistvisum (Flera inresor)Inom 6 mån60 dagar per resa1500 SEK
visum i thailand

Foto: Shutterstock


Vanliga frågor och svar om visum till Thailand:

Vad händer om man överstannar?

Om man skulle råka överstanna några dagar i Thailand så brukar det oftast inte blir något mer än böter. Men det är dock inget jag rekommenderar att riskera då man kan svartlistas och bli nekad visum och inresetillstånd till Thailand i framtiden.

Kan man förlänga sitt visum i Thailand?

Om du redan ansökt om visum till Thailand så kan du förlänga detta med 30 dagar när du anlänt till Thailand. Du kan få max 90 dagar totalt i landet

Vill du förlänga ditt visum så gör det det på immigrationsmyndigheten i Bangkok, Phuket eller Pattaya. Det kostar 1900 bath att förlänga visumet.

Inresetillstånd är inte samma sak som ett visum, så de 30 dagar som vi svenskar får utan visum på plats i Thailand går inte att förlänga. Man måste redan ha skaffat ett visum innan för att kunna förlänga det på plats.

Det man däremot kan göra är att göra en ”visa run”, vilket betyder att man reser till något av grannländerna för att sedan komma tillbaka någon dag senare.

Du kan dock inte göra en ”visa run” mer än 2 gånger per kalenderår, och det finns även en risk att gränskontrollen kan neka dig att resa in i landet. Därför så är det bästa att söka om thailändskt turistvisum för att vara på den säkra sidan om du vill stanna mer än 30 dagar.

Adresser till  immigrationsmyndigheterna i Thailand:

  • Bangkok: Chang Watthana 7 Alley, Khwaeng Thung Song Hong, Khet Lak Si, Krung Thep Maha Nakhon 10210
  • Pattaya: Soi 5 Moo 12, Jomtien Beach Road
  • Phuket: 482 Phuket Road, talad yai, muang

Finns det Thailändskt visum för pensionärer?

Ja det finns ett visum att söka för pensionärer som är 50 år +. Det kallas ”Non-immigrant Visa ”O-A” som ger dig rätten att stanna i Thailand i 365 dagar i sträck. Dock så måste man rapportera till myndigheterna var 90e dag.

Detta visum kan förlängas ett år åt gången på plats i Thailand via immigrationsmyndigheten.

Så här ansöker du om ett visum för pensionärer:

  • Fyll i & signera två stycken ansökningsblanketter (kan laddas ner här)
  • Ditt originalpass
  • 2 fotokopior på passet
  • 2 foton på dig i storleken 3 cm x 5 cm

Du måste ansöka om visumet personligen på ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg.

Andra dokument & krav för visum för pensionärer:

  • Man måste kunna visa upp ett intyg att man har en månadsinkomst på minst 18500 SEK efter skatt.
  • Om man har lägre månadsinkomst kan man kompensera detta genom att visa en summa på banken som totalt blir 228 000 SEK tillsammans med sin månadsinkomst utslaget över 12 månader.
  • Man kan också bli beviljad pensionärsvisum ifall man har 228 000 SEK på banken.
  • Utdrag från belastningsregistret från Polisen på engelska. 1 Original och 2 kopior.
  • Läkarintyg på engelska, 1 Original och 2 kopior.
  • Personbevis på engelska, 1 Original och 2 kopior.

Vad finns det för andra typer av visum till Thailand?

Om du inte är ute efter turistvisum eller pensionärsvisum till Thailand så har jag länkat till information om de andra typer av visum som finns. Det är bara att klicka på den visumtyp som du vill lära dig mer om.


Adress + kontaktuppgifter till Thailändska Ambassaden & Konsulatet i Göteborg:

Royal Thai Embassy (Stockholm)
Floragatan 3
Box 26220
100 40 Stockholm

Öppettider för visumansökan är strikt mellan:  09.00 – 12.00
Telefonnumer: +46(0)8 7917340
E-post: visa@thaiembassy.se

Royal Thai Consulate (Göteborg)
Norra Hamngatan 36
404 30 Göteborg

Öppettider för visumansökan är strikt mellan:  09.00 – 12.00
Telefonnummer: +46 (31) 150 640
E-post: info@thaiconsulate.se

Skaffa ett Gratis Resekort och Slipp Uttagsavgifter

När man tar ut pengar i bankomat i Thailand så är det en ganska stor chans att din bank tar ut en avgift på 35-50 SEK + valutapåslag varje gång du tar ut pengar. Detta är något som man enkelt kan undvika genom att skaffa ett gratis kreditkort som är anpassat för resor.

Bank Norwegian är det resekort som jag själv använder, och jag har varit en nöjd kund i över 3 år.

Norwegiankortet har inga uttagsavgifter och det har inte heller en årsavgift, vilket betyder att kortet är helt gratis att beställa. Utöver detta så får man även bonuspoäng på allt man handlar, som man sedan kan växla in mot flygbiljetter.

Här kan du läsa mer om Norwegiankortet och min erfarenhet som kund i 3+ år

bank norwegian

Boka din resa till Thailand!

Denna artikel uppdateras en gång om året med aktuella regler och bestämmelser för Thailand visum om man är svensk medborgare. Observera att dessa uppgifter kan hinna ändras innan den årliga uppdateringen och därför är det alltid en bra idé att dubbelkolla med Thailand’s Ambassad i Stockholm eller Konsulatet i Göteborg.

Har du några fler frågor om visum till Thailand? Lämna gärna en kommentar!

Leave A Comment

Shopping Cart