Senast uppdaterad:

Vill du veta mer om Sumatranoshörningen? Sumatranoshörning är en art av noshörningar som lever i Indonesien i Asien. Det är en av världens mest hotade noshörningsarter och det tros finnas kvar cirka 80 individer i vilt tillstånd.

Det är den minsta noshörningsarten i världen, samt den art som har mest hår på kroppen. Nedan kan du läsa mer om Sumatranoshörningen, var den lever, vad den äter, hur man kännetecknar en Sumatranoshörning och mycket mer.

Kort fakta om Sumatranoshörningen:

  • Latinskt namn: Dicerorhinus sumatrensis
  • Familj: Noshörningar
  • Längd: 2,3-3,2 meter
  • Mankhöjd: 110-145 cm
  • Vikt: upp till ett ton
  • Föda: Växtätare
  • Antal ungar: 1 unge
  • Livslängd: 35-40 år

Utseende / kännetecken

Sumatranoshörningen är en av de minsta noshörningar som lever på våran jord och blir vanligtvis mellan 2-3 meter långa och väger upp till ett ton. De är även en av de mest håriga noshörningsarterna och är den enda släktingen till den utrotade ullhåriga noshörningen.

Unga Sumatranoshörningar har en rödbrun päls som blir mörkare och glesare med åren. Äldre Sumatranoshörningar har hår som är nästintill svart i färg. Under pälsen så har de en 15 mm tjock och grå hud.

Denna art har två horn på nosen där det främre endast blir upp till 30 cm långt och det bakre är cirka 10 cm.

Sumatranoshörning

Hur låter en Sumatranoshörning?

Till skillnad från de andra noshörningsarterna så kan Sumatranoshörningen göra ifrån sig rätt mycket ljud. Nedan har du en video där du kan höra hur en Sumatranoshörning låter:

Vad äter en Sumatranoshörning?

Som alla andra noshörningar är Sumatranoshörningen en växtätare. Varje natt så äter Sumatranoshörningen cirka 50 kg i växter.

De har inte en specialiserad diet, utan äter både frukt och löv, samt bark och kvistar.

Sumatranoshörning

Var lever Sumatranoshörningar

Från början levde Sumatranoshörningarna från Bangladesh och östra Indien till Burma, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Idag finns det cirka 80 individer kvar i det vilda på Sumatra i Indonesien och Borneo som är delat av Malaysia, Indonesien och Brunei.

Fortplantning

Sumatranoshörningar lever ensamma och träffar endast en partner under parningstiden. Om fler än en hane vill para sig med en hona så uppstår det oftast strider mellan hanarna. Den hane som vinner striden markerar sitt revir med både urin och avföring.

Efter parning är honan dräktig i cirka 15-16 månader och föder en unge mellan oktober till maj som är regnperioden. En nyfödd Sumatranoshörning är cirka 90 cm lång med en mankhöjd på 60 cm och väger runt 25 kg.

När ungen är 16-17 månader gammal så slutar honan med digivningen och ungen börjar äta växter. Ungarna blir inte könsmogna förens de är 7-8 år gamla och lämnar då mamman för att skapa ett eget revir och hitta en partner.

Nedan har du en video där du kan se hur en noshörningunge ser ut. Denna unge föddes i Sumatran Rhino Sanctuary i Indonesien år 2012. 

Hot mot Sumatranoshörningar

Det finns endast kvar cirka 80 individer i världen av Sumatranoshörningar och därför är arten idag akut hotad.

Tjuvjakt är ett vanligt hot mot noshörningsarten men även skövling av deras hem. Stora delar av skogarna där Sumatranoshörningar lever huggs ner för att ge plats åt palmoljeplantager.

För att hjälpa sumatranoshörningen kan man bland annat stötta organisationer, samt undvika att köpa produkter som innehåller palmolja.

Sumatranoshörning


Har du fler frågor om Sumatranoshörningar? Lämna en kommentar nedan!